Fin5 2016

 

Kuntosarjat ovat nyt avoimia sarjoja

Julkaistu 17.11.2015
Suunnistus harrastusmuotona kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, mikä näkyy niin Jukolan Viestin, kunto- tai iltarastien kuin suunnistuskoulujen suosiona.

 Suunnistuksen elämyksellisyys, luontosuhde, sopivuus kaiken ikäisille, kestävyysliikunta, lisääntynyt näkyvyys, markkinointi ja seurattavuus, vapaus osallistua – mikä syy onkaan, ilmiö näkyy myös kesän suunnistusviikoilla. Fin5 -suunnistusviikko onkin loistava tilaisuus tulla tutustumaan suuren suunnistuskilpailun tunnelmaan ja nauttia Suomen kesästä rastien parissa. Viikon aikana omat taidot kehittyvät ja muu oheisohjelma täydentää kesäviikon ohjelman!


LitM Teemu Takalon väitöskirja ”Massaliikuntatapahtuman osallistujaryhmät ja osallistumisen motiivit: Kainuun rastiviikko ja suunnistuksen MM-kilpailut 2013” tarkasteli suunnistusviikon osallistujien motiiveja ja lajiin kiinnittymisen eroja. Tutkimus korosti suunnistuksessa kilpaurheilun rinnalle noussutta monipuolisempaa ja vapaata harrastamista, jonka tarpeita nimitys ”avoimet sarjat” vastaisi paremmin. Jo aiemmin kuntosarjojen nimi on ollut englanniksi ”Open courses” ja ruotsiksi ”Öppna klasser”, joten nyt nimitys yhdenmukaistuu kaikille kielille.

Järjestäjälle avoimet sarjat tarkoittavat kilpasarjoihin nähden yhtä lailla hyvin suunniteltuja ratoja, mutta muuten järjestelyt ovat keveämmät. Osallistujamäärän ennakointi on kuitenkin vaikeampaa, joten toiveena Fin5-suunnistusviikolle on runsas määrä ennakkoon ilmoittautuneita avointen sarjojen osallistujia! Toki ei harrastajan kannata arkailla kilpasarjojakaan, rohkeasti vain kokeilemaan omia taitoja!


Avoimet sarjat tarjoavat mahdollisuuden suunnistaa omien lähtökohtien mukaisesti kilpasarjojen ohella. Avoimissa sarjoissa on tarjolla ratoja kaikentasoisille liikkujille. Tarjolla on kuusi ns. normaalia suunnistusrataa sekä perheille ja pienille lapsille tarkoitetut Perhe Rastireitti (Perhe RR) ja Muksulan yhteydessä toimiva Rastiralli. A-radat sopivat kilpasuunnistajalle ja C-radat vasta-alkajille, B-ratojen tasapainoillessa tässä välissä. Maasto on kaikenikäisille ja -taitoisille sopivaa ja radat pyritään laatimaan tarkasti taitotasojen mukaisesti.Facebook